pondělí 26. března 2018

Kontrola musí být

Sobotní předpověď počasí byla celkem lákavá, a my jsme se vylákat nechali. Dopoledne krásně svítilo sluníčko a protože kontrola být musí, vyrazili jsme na chatu. Jenom tak na otočku, na noc se nám tam přece jenom ještě zůstávat nechce. Dlouho nás ale sluníčko neprovázelo, po pár kilometrech se schovalo za mraky a studený vítr dával jasně na jevo, že zima ještě nekončí.
Ptačímu osazenstvu zahrady jsme ještě přivezli slunečnicová semínka a reakce byla okamžitá. Moje obavy, že už nebude zájem byly naprosto liché, zájem ještě je.
Zahrada se zatím jenom hodně pomalu začíná probouzet, raší hortenzie, azalky a rhododendrony, které letos pokvetou opravdu bohatě. Zatím mi ale velkou radost udělaly v trávě rozkvetlé krokusy.
A víte, jaký je rozdíl mezi krokusem a ocúnem? Já nevěděla, a tak poradil vševěd internet.
Tyto rostliny jsou si velmi podobné, oba druhy kvetou různými barvami, nejčastěji fialovou nebo žlutou a bílou. Krokus kvete na jaře, zatímco ocún na podzim. To je pro mne základní rozdíl, ale pro opravdového a důsledného zahrádkáře je ještě jeden rozdíl, a to je počet okvětních tyčinek. Krokus má pouze tři, ocún má počet dvojnásobný.
Přeji pěkný, zkrácený předsváteční pracovní týden a krásné Velikonoce.


Žádné komentáře:

Okomentovat