středa 7. října 2020

Musím ... ?

Přemýšlela jsem, co vlastně v životě musím. Taková třešnička na dortu důchodového věku je vlastně to, že těch "musů" není tolik, jak by se na první pohled zdálo. Přišla jsem vlastně pouze na několik.
Musím jíst, pít, platit složenky a samozřejmě musím mít nějaký příjem, abych ty složenky mohla zaplatit. Potažmo také to jídlo a pití. Všechno ostatní už rozděluji na měla bych, mohla bych a chtěla bych. 
Je velký rozdíl v tom, jestli musím umýt okna nebo měla bych umýt okna, musím uvařit nebo mohla bych uvařit. Děti jsou už dávno dospělé, takže ten každodenní kolotoč, který se prostě s malými dětmi bez těch "musů" neobejde, už pominul.
Je pravda, že tak jednoduše to vždycky nešlo. Všechna ta "musím" jsem měla pod kůží hodně zadřená. Když se vám podaří alespoň některá přehodnotit, budete se fakt cítit daleko uvolněněji.
Zkuste a uvidíte. 



                                           Posílám veselou kopretinku a děkuji za Vaši návštěvu. 


38 komentářů:

  1. Evičko, mám to vše dávno přehodnocené na musím a chci. Občas se do toho přimíchá návštěva lékaře a to je "musím". Přeji pohodové dny a děkuji za kopretinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké to "musím" se samozřejmě ještě najde ☺☺☺

      Vymazat
  2. Jsem šťastná a vděčná, že těch MUSÍM už je opravdu málo :-) a vážím si toho, že si mohu dopřát více CHCI, CHTĚLA BYCH nebo MOHLA BYCH.
    Tak ať se ti daří ve všem co CHCEŠ!
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pravdu. Před pár lety jsem stříhala pomyslný metr, kdy už konečně půjdu do důchodu a divila jsem se "prduchům", že je to baví v té buzeraci dále setrvávat. Jasně, pochopila jsem, jakou velkou úlohu v psychice hraje rozdíl mezi musíš a můžeš. Pak už tě žádná buzerace nerozháže. Teď si to můžeš užívám pěkně doma a jestli něco musím, pak jen když si to sama poručím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy také něco musím, ale naštěstí jich už není tolik. Také si důchod užívám ☺☺☺

      Vymazat
  4. Ano, je to tak. Už prostě nemusím to, co jsem dříve musela. Toho ,,musím" je už pomálu. Pro svoje záliby mám teď času dost a dost. :-)
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak by to mělo být. Důchod si máme užívat a věnovat se svým koníčkům ☺

      Vymazat
  5. Evi, moc hezky napsaná úvaha. Přiznám se, že jsem na slovo "musíš" dost alergická, v podstatě od dětství. Takže se snažím o to, aby těch "musů" bylo co nejméně.
    Hezké podzimní dny 🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji a také přeji hezký podzim ☺☺☺

      Vymazat
  6. Krásná úvaha Evi. Ano a my se manželem také snažíme každý den užít podle našich představ. Chodíme s manželem hodně do přírody, kterou máme rádi. Tam se cítíme dobře. Když se manžel necítí dobře nebo se mu nechce, jdu klidně sama jen s foťákem. Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinu času trávíme s manželem společně, ale občas ráda vypadnu sama nebo s kamarádkou ☺

      Vymazat
  7. Evi, souhlasím. S důchodem těch musím hodně ubylo. Nedávno se mně ptala spolužačka, která ještě v důchodu pracuje, jestli mi práce nechybí. Nechybí mi stávání ve čtvrt na pět(dojížděla jsem) a už vůbec mi nechybí, že mi stál téměř pořád někdo za zadkem a ptal se, jestli už je zakázka po kontrole a může jí zabalit. Užívám si, že můžu vstát až se mi chce, klidně jsem ještě v 9 hodin v pyžamu.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růžo, jsem na tom stejně. Ranní vstávání mi fakt vůbec nechybí a devátá ranní je optimální čas ☺☺☺

      Vymazat
  8. Evi plně s tebou souhlasím,taky ty musy-nemusím..Ale někdy řeknu-musím na zahradu,za par chvil se zazimuje a pak bude trošku odpočinek,ale já bych měla umýt ta okna...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych je také mohla umýt, to je fakt ☺☺☺

      Vymazat
  9. Jsem ještě kategorie máma od dětí, takže je fakt, že těch "musů" mám asi trochu víc. Musím do práce, nakoupit, uvařit, vyprat, zaplatit, ale kromě té práce to dělám tak nějak v průběhu a nenásilnou formou. Už před pár lety jsme se doma tak nějak shodli na tom, že ty "musy" zminimalizujeme. Takže třeba jednou za dva týdny o víkendu přiveze k obědu pan pizzař pizzu nebo si prostě někam zajdeme. A jedno vařící musím mi hned odpadne :).

    OdpovědětVymazat
  10. Jani, s dětmi je to složitější, k tomu období to prostě patří. Teď si to ale vychutnávám, a to s velkou radostí ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  11. Evi, také jsem hodně polevila, hlavně v úklidu, když už děti s námi nebydlí. Až mně to někdy štve, jak to své "musím" uvolňuji. Ale uklizeno mít chci, takže občas si "musím" zavelet. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, to já také občas uklízím ☺☺☺, ale neříkám, že musím, ale mohla bych. Je to tak nějak osvobozující, moc zdravím a přeji hezký víkend ☺

      Vymazat
  12. Tak to je přesné. Ještě dost věcí musím (děti, práce), ale poslední dobou hodně zvažuji, co je opravdu nutné a co už si přidávám zbytečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi dětmi to ani jinak nejde, to vím moc dobře. Přesto je dobré občas zvažovat, co je fakt potřeba ☺

      Vymazat
  13. To je super úvaha a je na tom velký kus pravdy. Jak stárneme, tek těch musů ubývá a nebo to už fakt nejde. Slevujeme, slevujeme, ale někde se musíme už pak zastavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježurko, je jasné, že zase všeho s mírou, také doma nechci mít hnojník, ale už některé věci neberu tak vážně, zdravím ☺☺☺

      Vymazat
  14. Nuž, je to tak ako píšeš, musíme jesť, piť, spať ale musíme aj kakať! Ostatné sú už len iné nutné povinnosti - ktoré musíme plniť aby sme v kľude mohli jesť, piť ... 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi mne vážně pobavila, to kakání ovšem musí být na tom správném místě. Tam není čas přemýšlet ☺☺☺

      Vymazat
    2. Hihi, práve naopak, na tom mieste sa premýšľa najlepšie!!! 🌞

      Vymazat
    3. Máš vlastně pravdu, už kolikrát jsem tam naplánovala spouslu věcí. Naposledy, že bychom mohli vymalovat jeden pokoj, akce proběhne za 14 dní ☺☺☺

      Vymazat
  15. Krásná úvaha, pěkné komentáře.....už teď se moc těším na důchod, ještě si pár let počkám... a mladší mi nerozumí, neb se zatím na to "nemusím" asi ještě netěší, asi mají energie stále víc než dost.

    OdpovědětVymazat
  16. Čas tak rychle letí a já nedávno zjistila, že budu v důchodu už 9 let. Šla jsem hned, ještě před šedesátkou, a tak si to docela užívám. Hlavně abychom byli všichni v pohodě a ta potvora už dala pokoj. Měj se krásně, pá ☺

    OdpovědětVymazat
  17. V pár větách tolik moudra, za které se u psychologů platí tisíce.
    Mnohokrát jsem se přistihla, že mám báječně nakročeno, přesto to slovo musím, je velice časté. Nejsem v pozici, která by mi to dovolovala.
    A tak snad jednou v tom důchodu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je člověk v práci, tam si fakt nemůže vybírat jestli musí nebo chce, tam je to jasné. Ale až přijde čas, tak si to určitě vychutnáš, zdravím ☺☺☺

      Vymazat
  18. Pěkně souhlasím :) Říkává se "Musím jenom zemřít". Jenže bez práce a bydlení je těžké přežit a tak "musím" do práce a "musím" vydělat peníze.. Někdy je to těžké :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi ještě hodně mladá a tam ty "musy" převažují a ještě dlouho budou. Tak to má ale být, život máš před sebou a já ti přeji ať je spokojený ☺

      Vymazat
  19. Jsem ráda, že toho už moc nemusím. Dělám si, co chci.
    Jen k doktorům na kontroly musím. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu nám toho přeci jenom zbývá, ale už to není takový kolotoč ☺

      Vymazat