Dostala jsem kdysi od svého kolegy recept na falešné matjesy z cukety. Že prý to chutná jako opravdové matjesy. Moc jsem tomu nevěřila, tak jsem to vyzkoušela na vlastní kůži.
Letošní úroda cuket byla poměrně dobrá, samozřejmě jak kde a jak komu se urodilo. Mně se teda neurodilo, cukety kvetly jako šílené, sklidila jsem ale jen j e d n u ! Asi nějaká chybička 😁
Těm, kteří v pěstování byli úspěšnější nabízím tento recept.
Matjesy z cukety
1/2 kg oloupaných a očištěných cuket nakrájených na kostičky
5 lžiček soli
3 nakrájené cibule
15 kuliček nového koření
20 kuliček pepře
1 dcl oleje
4 bobkové listy
Všechny suroviny promícháme, plníme do sklenic a v chladu necháme 7 dní uležet.
Je zajímavé, co vše se dá z cuket udělat. Ochutnala bych :-)
OdpovědětVymazatVážně to chutná jako matjesy ☺
OdpovědětVymazatTak to teda koukám co se z nich dá udělat. Já nejvíce miluji špagety se zeleninou s cukety.., mě nadělali hodná paní sousedka :D :) Měla je velké jako malé miminka :D Zajímala by mě chuť.., možná někdy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatChutná to opravdu jako matjesy. vyzkoušej ☺
OdpovědětVymazatJednou mě dala ochtnat takto upravené cukety kolegyně, nebyly špatné.
OdpovědětVymazatMně to také chutnalo ☺
VymazatEvi,to je zajímavý recept.Opisuji a děkuji,mám dvě cukety v lednici.Jednu od dcery a druhou od sousedky.Kdysi jsem cuketu nakládala jako okurky.Matjesy mám ráda.
OdpovědětVymazatMěj hezké a klidné dny
Vyzkoušej třeba jenom z malého kousku cukety, kdyby to nechutnalo, ať nevyhodíš celou ☺☺☺
VymazatEvi, recept vypadá zajímavě, ale cukety už nemám. :o)
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer. D.
Tak třeba někdy příště ☺
VymazatZnám ten recept. Kdysi jsem z cuket dělala kdeco, včetně bábovky. Nějak mě to opustilo. Manžel to sice vždycky snèdl, ale nějak už cuketu nemusí. Mivali jsme je často na zahradě a tak se vždy zpracovaly na všechno možné.Chutná mi také patizon. Měj se pěkně a opatruj se.
OdpovědětVymazatMy máme hodně rádi nádivku z cukety, recept jsem dostala od mojí sousedky a podobných je na internetu spousta. Je fakt moc dobrá ☺
VymazatUrčitě je to dobré. Receptík si opíšu, bude se hodit :-).
OdpovědětVymazatKlidnou neděli !
Hanka
Mně to hodně překvapilo a tak upravená cuketa mi chutnala ☺
VymazatLetos jsem dělala z cukety bramboráky, to bylo žraso! :D
OdpovědětVymazatBramboráky z cuket jsou také dobré, určitě by ti chutnala i nádivka, tu jsme měli letos už třikrát ☺
VymazatZajímavý recept, cukety mají široké využití.
OdpovědětVymazatNěkdo prý dělá i knedlíky z cuket, ale to fakt nevím. Hodně ji využívala Jana Štěpánková, myslím, že vydala i kuchařku ☺
VymazatEvi, ten recept vypadá velice zajímavě. 👍👍
OdpovědětVymazatJá kdysi dělávala "za studena" čalamádu, která byla nejen dobrá, ale i zdravá. A pak jsem někam založila recept ...
Hezké podzimní dny
Alenko, tak to jsme dvě. Měla jsem recept na super čalamádu třeba na topinky, ale kde je mu konec, to fakt nevím ☺☺☺
VymazatZ cukety děláme ratatuj, osmazi se dohromady na oleji nakrájená zelenina, papriky, cuketa lilek, trochu rajcete, sůl pepř a nakonec se přidá cesnek
OdpovědětVymazatNěco podobného dělá můj muž, ale zeleninu peče v troubě. Přidává ještě červenou řepu a dýni ☺
VymazatČo sú to "matjesy", to teda vôbec netuším, škoda že si k článku nešupla obrázok. Tie matjesy sa potom jedia ako príloha?
OdpovědětVymazatCuketu mám moc rada, robievam ju plnenú mäsom, posypanú syrom a tak zapečenú, alebo pokrájanú na kolieska, obalenú v trojobale a vypraženú na bravčovej masti. 🌞
Matjesy jsou vlastně stejným způsobem naložené kousky ryb. Určitě to znáš, ale pod jiným názvem ☺
Vymazat??? Tak to som ozaj netušila ani len omylom! Naložené ryby poznám pod názvom "zavináče", iné nepoznám. Nuž, človek sa celý život učí. Díky za info!!! 👍🌞
VymazatVím, že z cukety se dělá kde co, ale matjesy jsou pro mě novinka. Doufám, že si za rok vzpomenu, už máj jen poslední a manžel chce cuketový nákyp :o)
OdpovědětVymazatEvi, měj příjemný den, Helena
Také mám jednu poslední, u nás je oblíbená nádivka. Díky za návštěvu, přeji hezký zbytek víkendu ☺
Vymazat