pátek 28. dubna 2017

Brambory stokrát jinak

Brambory mám jako přílohu ze všeho nejraději. Vařené, pečené, smažené, zapečené, kaše, knedlíky, bramboráky, prostě pokaždé upravené jinak a nikdy nezklamou. Dvě, možná trochu opomíjené přílohy, chci tak trochu oprášit. Výborné jsou k uzenému masu, ke smaženým klobásám, k pečenému kuřeti nebo jenom tak samotné.

Lepenice

750 g brambor, kysané zelí, 2 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, kmín

Brambory uvaříme s kmínem ve slané vodě. Na lžíci sádla osmažíme 1 cibuli, přidáme okapané pokrájené zelí, osolíme, okmínujeme a podusíme. Vařené brambory rozšťoucháme na kaši společně se šťávou ze zelí a podušeným zelím. Posypeme smaženou cibulkou.

Nastavovaná kaše

750 g brambor, 150g krupek, česnek, pepř, majoránka, mléko, cibule, máslo nebo sádlo

Krupky propereme a uvaříme ve slané vodě, do které přidáme lžíci sádla nebo másla, rozmačkané 2-3 stroužky česneku a majoránku. Vaříme na mírném ohni a občas promícháme.
Uvařené, osolené brambory rozmačkáme, přidáme cca 1 dcl horkého mléka a smícháme s uvařenými krupkami.
Vyšleháme kaši, podle potřeby přilijeme mléko, omastíme sádlem nebo máslem a posypeme osmaženou cibulkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat