sobota 4. listopadu 2023

Čeští autoři

 Tentokrát jsem vybrala autorky dvou knih a jeden soubor povídek. Jde hlavně o ženy autorky, pouze v případě povídek se objeví autor - muž. Je také pravda, že T. Keleová-Vasilková se v Čechách narodila, ale žije na Slovensku.

 Michaela Klevisová  Prokletý kraj 

Michaela Klevisová je známá především jako autorka detektivních románů. Tentokrát se nejedná o typický detektivní příběh, ale o mezilidské vztahy v pohraniční vesnici v Pošumaví. Vztahy lidí, kteří zde žili a žijí v zapadlém místě v prostředí nedaleko hranic, v místě sousedícím s národním parkem i vojenským prostorem. 
Dvě ženy, které se do těchto míst vracejí z různých důvodů a odhalují dávná rodinná tajemství, láska k přírodě a postavy dvou podivných bratrů, to všechno se odehrává v tomto zapomenutém koutě během krátké doby. Mezilidské vztahy, dávné křivdy, tajemství, napětí i trochu krimi. 






Táňa Keleová-Vasilková  Rodinné klubko 

Jde o takové odpočinkové čtení ze života mnohých rodičů. Rodina se čtyřmi dětmi, které postupně opouštějí rodinný dům. Manželé Vlado a Sára si začnou užívat svůj život, ze kterého mizí každodenní starosti o velkou rodinu. Ale jak se říká malé děti - malé starosti, velké děti - velké starosti. Ne jinak to bylo i v rodině Vlada a Sáry. 
Dům se opět začíná plnit dospělými dětmi, kterým se jejich život z různých důvodů hroutí. Rodiče se snaží vyrovnat se starostmi svých dětí, které u nich hledají pomoc a oporu. Současně si oba opět zvykají na plný dům a ne zrovna klidné a pohodové období. Jak se s tím vyrovnává otec a jak matka, co je vlastně v životě důležité? Každý by se v takové situaci zachoval možná trochu jinak, ale svým dětem bychom pomoc určitě nabídli. Samozřejmě v návaznosti na předchozí vzájemné vztahy a na současné finanční i bytové možnosti. 




V bílém plášti 

Taková útlá knížka před spaním nebo do čekárny u lékaře. Tam by byla tematicky úplně skvělá. Jde o soubor povídek z lékařského prostředí známých českých spisovatelů, jakými jsou třeba Petr Soukupová, Alena Mornštajnová, Marek Epstein nebo Petra Dvořáková.








 



18 komentářů:

  1. Evi,dva poslední tipy se budou do lázní hodit👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, do lázní něco na odlehčení, taková Vojna a mír, to nebrat 😂🙋‍♀️

      Vymazat
  2. Evi, dobrý tip se vždycky hodí!
    Přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, v mnoha případech se také při výběru knih nechám inspirovat blogrkami. Měj se hezky, pá 🙋‍♀️

      Vymazat
  3. Píšu si !
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, také mám seznam doporučených knih a pak se poptávám v knihovně. Zdravím, pá 😀

      Vymazat
  4. Díky za tipy pro dlouhé zimní večery.Klevisovou teď hodně čtu,ale knížky mám půjčené od sestry,ale tu,co uvádíš jsem nečetla.Napsala jsem si.
    Evi,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, dám dost na doporučení, v knihovně si vybírám podle autorů a někdy čistě náhodně. Také mám seznam knih, které bych si ráda přečetla. Měj se hezky, zdravím 🙋‍♀️😀

      Vymazat
  5. Zdravím Evo, zajímavé tituly. Budu si je muset sehnat a přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, mým zdrojem je knihovna, kam jsem začala chodit už jako malá holka a jsem jí věrná i jako rentiérka 😂😀🙋‍♀️

      Vymazat
  6. Anonymní5/11/23 20:10

    Lezarts
    Díky za doporučení!!

    OdpovědětVymazat
  7. Ráda bych zkusila Prokletý kraj. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, není to prvoplánová detektivka, ale mrtvolka se tam objeví. M. Klevisovou čtu ráda. Měj se hezky, pá 🙋‍♀️😀

      Vymazat
  8. Evi, to o té Šumavě by mne asi zaujalo, v knihovně se poohlídnu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, snad se bude líbit. Já mám tuhle autorku ráda, měj se, pá 😀

      Vymazat
  9. M. Klevisovou čte spolužačka a moc si ji chválí, těším se, až si ji přečtu :). T. Keleovou-Vasilkovou četla teta a moc se jí líbila. O poslední knížce slyším poprvé. Zaujala, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  10. Leni, ta poslední je knížka je tenounká, je tam pár povídek, ale přestože povídky moc nečtu, tak se mi líbila. Měj se hezky, pá 🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat